Echte Presley viel Beatles tegen

Aangepast op

De Beatles waren in 1965 niet erg onder de indruk van hun ontmoeting met Elvis Presley. De Fab Four en de King of Rock-'n-Roll ontmoetten elkaar één keer. In een ongepubliceerd interview met de Britten blijkt dat het bezoekje een tegenvaller was. De geluidsbanden met het interview worden eind deze maand geveild.

"Vanaf mijn 16de ben ik gek op zijn platen. We hebben ook veel van hem gespeeld toen we nog geen eigen materiaal hadden", vertelt Paul McCartney in het interview. "Maar het nieuwe werk vind ik niet half zo goed. En dat hebben we hem ook gezegd gisteravond."

Diepste geheim

Het interview werd opgenomen door een Amerikaanse dj die een paar weken met de Beatles meereisde door de VS. De geluidsbanden waren tot nu toe in het bezit van een Amerikaanse platenbaas, maar komen 27 november onder de hamer.

De Beatles bezochten Presley thuis in Los Angeles toen ze op tournee waren in de VS. Op 15 augustus 1965 waren ze in het diepste geheim naar zijn villa in Beverly Hills gesmokkeld. De Britten waren toen op het hoogtepunt van hun roem, terwijl Presley zijn muziek ondergeschikt had gemaakt aan zijn Hollywood-carrière.

John Lennon liet Presley weten dat hij een andere keuze zou hebben gemaakt. "We vroegen hem waarom hij films maakte en niet meer optrad. Ik denk dat hij films maken gewoon leuker vindt. Wij zouden nooit kunnen stoppen met optreden, daarvoor zijn we te snel verveeld."

Gezamenlijke plaat

De veilingmeester verwacht dat de tapes zeker 30.000 euro opbrengen. "Er is helemaal niet gesneden in het interview en we horen voor het eerst wat de Beatles dachten direct na hun ontmoeting met Elvis."

Tijdens de ontmoeting werd er ook gesproken over een gezamenlijke plaat, maar John Lennon hield de boot af, zegt hij. "We hebben allemaal een hekel aan die albums waar ze zomaar twee artiesten bij elkaar zetten. Zo'n plaat zou ik haten."