Florida onderzoekt stemprocedure

Aangepast op

Florida gaat bekijken hoe het stemmen in de staat kan worden verbeterd. Gouverneur Scott gelast een onderzoek omdat de staat opnieuw dagen moest wachten op een uitslag.

De stembusgang in Florida was dit jaar opnieuw chaotisch. Op sommige plekken moesten mensen uren wachten voordat ze hun stem konden uitbrengen. Ook duurde het tellen van de stemmen enkele dagen, waardoor de staat pas gisteren als laatste de uitslag kon presenteren.

"We zijn blij dat zo veel mensen van zich hebben laten horen deze verkiezingen, maar het stemproces moet worden verbeterd", meent gouverneur Scott. "Het moet echt anders."

Kritiek

Scott wil onder meer suggesties van de plaatselijke kiesbureaus over hoe de wachttijden kunnen worden verkort. Hij benadrukte dat er dit jaar een recordaantal van 8,4 miljoen mensen stemden en het stembiljet erg lang was. Daardoor hadden mensen meer tijd nodig in het stemhokje en werd het tellen vertraagd.

Critici van Scott zeggen dat de gouverneur de chaos deels zelf heeft veroorzaakt. Veel mensen moesten op verkiezingsdag zelf naar de stembus, omdat de periode waarin burgers eerder kunnen stemmen met een paar dagen was verkort. Volgens tegenstanders deed de Republikein dat omdat vooral Democraten gebruikmaken van de mogelijkheid eerder te stemmen.

Bush tegen Gore

Florida speelde in 2000 een hoofdrol bij de verkiezingen, toen het weken duurde voordat duidelijk werd dat George W. Bush Al Gore had verslagen.

Dit jaar had de staat een ondergeschikte rol, omdat Barack Obama ook zonder Florida genoeg stemmen had voor zijn herverkiezing.