Goud Leenstra; Wüst en Boer falen

Aangepast op

Marrit Leenstra is in Heerenveen voor de tweede keer Nederlands kampioene op de 1.000 meter geworden.

De schaatsster van Team Van Veen, dat nog altijd op sponsorjacht is, won twee jaar geleden ook al goud op de dubbele sprint.

Ze bleef dit keer met 1.16,39 haar ploeggenote Lotte van Beek (1.16,97) en Diane Valkenburg (1.17,07) voor. Laurine van Riessen en Anice Das pakten ook een wereldbekericket. Dat ging verrassend aan de neus voorbij van favorieten als Ireen Wüst (zesde), Margot Boer (zevende) en titelverdedigster Thijsje Oenema (dertiende).

Voor Van Beek en Valkenburg betekende hun podiumplaats een waardig slot van een geslaagd toernooi. Van Beek won ook al zilver op de 1.500 meter en Valkenburg pakte goud op de drie en zilver op de vijf kilometer.

"Dit wilde ik"

"Dit is wat ik wilde", reageerde Leenstra, die een titel en drie WB-tickets aan de NK afstanden overhield. Toch was ze nog niet helemaal content met haar rijden. "Je wilt lekker schaatsen en bij elke slag voelen dat het goed zit. Dat is er nog niet helemaal", aldus de Friezin.

Boer, in het verleden tweevoudig winnares van zilver op de 1.000 meter, zei "geen energie" meer te hebben gehad voor de derde schaatsdag in Heerenveen.