NK-goud Joling op vijf kilometer

Aangepast op

Marije Joling is Nederlands kampioene op de vijf kilometer geworden.

De schaatsster van Corendon (van Renate Groenewold) kwam in Thialf tot een tijd van 7.06,03, ruim onder haar persoonlijk record dat op 7.10,86 stond.

Joling verwees daarmee Diane Valkenburg, die een dag eerder op de drie kilometer nog het goud veroverde en op de vijf naar 7.08,48 schaatste, naar de tweede plaats. Het brons was voor Rixt Meijer: 7.09,92.

Joling, die twee jaar geleden brons won op de drie en vijf kilometer, passeerde in haar rit in de slotfase Linda de Vries, die een snelle start moest bekopen. De Vries lag lang op koers voor goud, maar werd zesde en greep net naast een wereldbekerticket.

Carlijn Achtereekte, de afgelopen twee jaar goed voor zilver, werd nu vierde. Het vijfde en laatste WB-startbewijs ging naar Annouk van der Weijden, die vorig jaar nog brons veroverde.

Dansend

"Beter kan niet", oordeelde Joling over haar gouden race. "Ik ging er lekker dansend in", analyseerde de Drentse, die eigenlijk haar zinnen had gezet op de 3.000 meter. "Ik had van winst gedroomd, maar niet op de vijf kilometer", zei Joling, de nummer vier van de drie.