Politiek steunt vertrek BBC-topman

Aangepast op

Het vertrek van George Entwistle, de hoogste man bij de Britse BBC, wordt toegejuicht door de Britse politiek. Entwistle heeft laten zien dat hij er niet in slaagde om fouten bij de omroep te corrigeren, verklaarde de Britse minister van Cultuur Maria Miller kort nadat de BBC-chef besloot op te stappen.

Het is van het grootste belang dat het vertrouwen in de BBC wordt hersteld en de omroep zijn geloofwaardigheid terugkrijgt, aldus Miller. En ook de voorzitter van de machtige mediacommissie in het Britse Lagerhuis, John Whittingdale, liet weten dat er heel wat moet gebeuren bij de BBC om het publieke vertrouwen te herwinnen. Het vertrek van de hoogste baas is daarin slechts een eerste stap, zei het Lagerhuislid.

De BBC verkeert in grote problemen door twee affaires rond seksueel misbruik. In het tv-pogramma Newsnight werd deze week een oud-politicus ten onrechte beschuldigd van pedofilie. Entwistle moest toegeven dat hij van tevoren niet op de hoogte was van de Newsnight-reportage.

Saville

De hoogste baas lag al onder vuur omdat hij te laat zou hebben gereageerd op een andere misbruikaffaire rond een inmiddels overleden BBC-coryfee, Jimmy Savile. Savile zou 30 jaar lang kinderen hebben misbruikt, terwijl de BBC daarvan op de hoogte was maar niet ingreep.

Een parlementaire onderzoekscommissie verweet Entwistle onlangs een "jammerlijk gebrek aan kennis" over wat er in zijn eigen organisatie leeft. George Entwistle trad twee maanden geleden aan als nieuwe directeur-generaal van de BBC.