Doden door aardbeving Birma

Aangepast op

In Birma heeft een aardbeving volgens plaatselijke media aan zeker twaalf mensen het leven gekost. De beving had volgens het Amerikaanse instituut U.S. Geological Survey een kracht van 6,6 op de schaal van Richter en trof het midden van het land.

Er is op een aantal plaatsen schade, maar grootschalige verwoestingen worden niet gemeld. Zes van de doden vielen op een bouwplaats bij de plaats Shwebo, waar werd gewerkt aan een brug over de rivier Irrawaddy.

De brug die al voor 80 procent af was, stortte in. Ook een aantal mijnen in het gebied is ingestort. Het epicentrum van de beving lag ruim honderd kilometer ten noorden van Mandalay. Dat is de tweede stad van Birma, met meer dan een miljoen inwoners.

Toerisme

Sinds de politieke hervormingen van de laatste tijd trekt de stad ook veel toeristen. In Mandalay wordt wel wat schade gerapporteerd, maar geen slachtoffers. De aardbeving in Birma komt een week voordat president Obama het land bezoekt.

Het wordt het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan het land ooit. Birma verkeerde lang in een isolement vanwege de strenge militaire dictatuur. De laatste jaren zijn hervormingen doorgevoerd en heeft de bevolking wat meer vrijheid.