BBC-topman Entwistle opgestapt

Aangepast op

George Entwistle, de hoogste man bij de BBC, is per direct opgestapt. Hij houdt de eer aan zichzelf nu de Britse omroep zwaar onder vuur ligt door de berichtgeving over een kindermisbruik-schandaal.

In het BBC-programma Newsnight werden deze week ten onrechte een oud-politicus beschuldigd van het misbruiken van kinderen. Daarna werden op last van Entwistle alle onderzoeksjournalistieke reportages van Newsnight opgeschort.

Jimmy Savile

De BBC heeft ook steken laten vallen in de zaak-Savile. Jimmy Savile was eind vorige eeuw een populaire presentator van onder meer een popprogramma. Na zijn dood kwamen er steeds meer verhalen los over zijn seksuele misdragingen en kindermisbruik.

Newsnight schrapte in december een reportage over Savile, waarna een Britse commerciƫle omroep met onthullingen over het misbruik kwam.

Later werd duidelijk dat veel mensen bij de BBC van de praktijken van Savile op de hoogte moeten zijn geweest, maar dat er niets tegen werd gedaan.

George Entwistle werkte sinds 1989 bij de BBC en was net twee maanden directeur-generaal, de hoogste functie bij de omroep.