Zijlstra: misschien te snel geweest

Aangepast op

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft tegenover de NOS laten doorschemeren dat de formatie misschien wel wat te snel is gegaan. Zijlstra was vandaag op campagne in de Alblasserwaard, waar verkiezingen zijn vanwege een gemeentelijke herindeling.

Zijlstra: "Dat we nu echt alles goed willen laten doorrekenen, geeft wel aan dat we niet te snel willen gaan. Of het hiervoor te snel is gegaan, durf ik eerlijk gezegd niet te zeggen. Je weet nooit precies alle feiten als je een regeerakkoord op tafel legt. Je hebt namelijk ministers en staatssecretarissen om dat uit te voeren. Daarom heeft een kabinet ruim vier jaar om dat allemaal om te zetten in regelgeving."

De VVD-fractieleider denkt niet dat er minder onrust zou zijn geweest als VVD en PvdA langer de tijd hadden genomen om een regeerakkoord in elkaar te zetten. "Hadden we een maand langer genomen, dan hadden we misschien net iets meer geweten, maar ik waag te betwijfelen of er dan geen onrust was ontstaan. Het is in ieder geval wel duidelijk dat mensen nu niet wisten waar ze aan toe waren en dat moeten we onszelf aanrekenen en dat is echt een fout geweest."

Verrast

Zijlstra is verrast dat hij in de Alblasserwaard niet op meer woede stuitte. "Veel mensen hebben begrip voor het feit dat er fors bezuinigd moet worden. Ze maken zich wel ongerust over alle nieuwsberichten over heel grote inkomenseffecten."

Iedereen in Nederland zal merken dat er moet worden bezuinigd, benadrukt Zijlstra. "Dat zal ook pijn doen. Maar we bespreken nu of er andere oplossingen mogelijk zijn. Uiteindelijk komt het telkens op hetzelfde uit: het is crisis en iedereen zal merken dat er ingeleverd moet worden."