Weer onderzoeken naar VUmc

Aangepast op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat een melding onderzoeken over een incident in het VU medisch centrum. Het gaat om een beschuldiging aan het adres van een chirurg die zou hebben geprobeerd om zijn collega Rick Paul er in te luizen.

De chirurg had volgens De Telegraaf aan Paul gevraagd om hem te helpen bij een operatie. Maar toen de patient al onder narcose was liet de chirurg weten dat hij niet in het ziekenhuis was. Paul overwoog even om de operatie in zijn eentje uit te voeren, maar bedacht zich omdat het protocol zoiets niet toestaat en omdat hij niet gespecialiseerd was in de betreffende operatie.

Verziekte sfeer

Plotseling was de chirurg toch in de operatiekamer om de operatie uit te voeren. Volgens de melders wijst dit voorval op de verziekte sfeer in het Amsterdamse ziekenhuis waardoor patiƫnten gevaar kunnen lopen.

Longarts Paul zit al enige tijd ziek thuis. Hij heeft als eerste melding gemaakt van wat hij noemt de verziekte sfeer op sommige afdelingen van het VUmc. Vooral op zijn eigen afdeling, longchirurgie, zou veel mis zijn.

Sterfgeval

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat ook onderzoek doen naar een sterfgeval op de afdeling longchirurgie van het VUmc. Het gaat om een geval uit augustus 2011 dat gemeld had moeten worden bij de inspectie. Het radioprogramma Argos heeft ontdekt dat het sterfgeval ten onrechte niet is gemeld bij de inspectie.