NOS NieuwsAangepast

'Misstanden in moskee-internaten'

In Nederland wonen honderden kinderen in vaak slecht onderhouden, brandgevaarlijke moskeeën. Een aantal van deze moskee-internaten is illegaal, concludeert NRC Handelsblad na onderzoek.

Er zijn internaten in onder meer Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Breda en Arnhem. In Rotterdam zijn in zowel legale als illegale internaten problemen met de brandveiligheid. In een ervan slapen illegaal vijftig meisjes op zolder.

De overheid houdt volgens de krant geen toezicht op de situatie in de internaten. Dat is opmerkelijk, omdat dat in bijvoorbeeld schippersinternaten wel het geval is.

Op de hoogte

De gemeente Rotterdam is wel van de problemen op de hoogte, blijkt uit vertrouwelijke notities die in handen zijn van de krant. In de zomer van vorig jaar noemde de gemeente de situatie bij het illegale meisjesinternaat "absoluut brandonveilig" en "zelfs gevaarlijk". Met vermoedens van "lijfstraffen" wordt bij de GGD niets gedaan.

Wethouder Hamit Karakus van de stad noemt het dossier in de krant complex en zegt dat hij "de situatie nu echt zat is". Volgende week wil Karakus in gesprek met de betrokken moskeeën, diensten en deelgemeenten.

De landelijke politiek reageert verbaasd op het onderzoek van NRC Handelsblad. Tweede Kamerleden willen dat de Inspectie Jeugdzorg toezicht houdt op de internaten. Staatssecretaris Van Rijn neemt contact op met Bureau Jeugdzorg in Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl