Doden in gevangenis in Sri Lanka

Aangepast op

In Sri Lanka zijn 27 mensen omgekomen tijdens een gevangenisopstand. Ten minste 42 mensen raakten gewond.

De opstand bij de Welikada-gevangenis bij de hoofdstad Colombo ontstond toen de cellen werden doorzocht op de aanwezigheid van drugs en mobiele telefoons. Uit protest gooiden de gevangenen met stenen.

Vuurwapens

De politie greep daarop hard in en een gevecht ontstond. Tijdens de onrust wisten gevangenen in te breken in twee wapenkamers, waar ze onder meer machinegeweren te pakken kregen.

De gevangenen openden het vuur op de politie, die daarop terugschoot. Bij de vuurgevecht kwamen 27 gevangenen om het leven. Onder de gewonden zijn dertien politiemensen, vier soldaten, een bewaker en een voorbijganger. 23 gevangenen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Dankzij ingrijpen van het leger werd het weer rustig in de gevangenis. Veiligheidstroepen hebben 76 gestolen wapens teruggevonden. Er worden nog zes geweren vermist.

Ontsnapping

Tijdens de opstand is een onbekend aantal gevangenen ontsnapt.

In januari was er in dezelfde gevangenis ook een opstand. Daarbij raakten 28 mensen gewond. Toen protesteerden de gevangenen tegen het strengere anti-drugsbeleid van de gevangenis.