BBC staakt onderzoeken Newsnight

Aangepast op

De BBC heeft alle journalistieke onderzoeken van het actualiteitenprogramma Newsnight voor onbepaalde tijd stilgelegd. Dat is besloten nadat een bekende conservatieve politicus naar aanleiding van een Newsnight-uitzending ten onrechte werd beschuldigd van pedofilie.

De politicus kwam in het beklaagdenbankje terecht na een uitzending van een week geleden. Daarin beweerde een voormalige bewoner van een kindertehuis in de jaren 70 te zijn misbruikt door een kopstuk van de Conservatieve Partij. Hij noemde diens naam niet, maar op internet circuleerde al snel de naam van Alistair McAlpine.

Persoonsverwisseling

Het misbruikslachtoffer bood na de uitzending al snel zijn excuses aan. Hij zei dat McAlpine het slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling door een fout van de politie.

Toen het slachtoffer een verklaring bij de politie aflegde, kreeg hij een foto te zien van zijn aanrander. De rechercheurs zeiden dat het McAlpine was, zegt de man. Maar toen het slachtoffer na de Newsnight-uitzending een foto van de politicus zag, wist hij direct dat het niet dezelfde persoon was.

Juridische stappen

De BBC zond gisteravond een excuus uit voor het beschuldigen van een conservatieve politicus van pedofilie. De omroep heeft een onderzoek ingesteld naar de manier waarop de reportage tot stand is gekomen. De advocaat van McAlpine zegt dat de politicus juridische stappen onderneemt.

De omroep lag de laatste tijd al onder vuur vanwege het schandaal rond presentator Jimmy Savile. Die misbruikte in veertig jaar honderden kinderen. Een reportage over dat misbruik werd door een eindredacteur van Newsnight tegengehouden.