Wietbezit Washington niet vervolgd

Aangepast op

In twee regio's van de staat Washington heeft justitie besloten om mensen niet meer te vervolgen voor het in bezit hebben van marihuana.

De inwoners van de Amerikaanse staat spraken zich op 6 november via een referendum uit voor de legalisering van de drug.

Verbod opgeheven

Vanaf zes december is het niet meer verboden voor mensen vanaf 21 om marihuana in de staat Washington te produceren, in bezit te hebben of te verkopen. De openbare aanklagers wilden dat moment niet afwachten en hebben 175 zaken afgelegd.

Het gaat om mensen die allemaal 21 jaar of ouder zijn en maar een geringe hoeveelheid wiet op zak hadden. Een van de aanklagers zegt dat het geen zin heeft om nu strafvervolging in te stellen voor iets wat volgende maand legaal is.

Colorado

Ook in de staat Colorado stemden de inwoners op 6 november voor de legalisering van marihuana. De gouverneur van Colorado waarschuwde toen dat het te vroeg is om te juichen. Er zijn nog federale wetten van toepassing.

De Amerikaanse drugsbestrijdings-organisatie DEA heeft al laten weten dat marihuana nog steeds verboden is volgens de wet. De organisatie wil verder niet reageren, omdat het Amerikaanse ministerie van Justitie de initiatieven in de staten Washington en Colorado momenteel onderzoekt.