Obama zet belastingverhoging door

Aangepast op

President Obama wil snel werk maken van het verhogen van de belastingen voor rijke Amerikanen. Zo wil hij voorkomen dat het begrotingstekort van de VS verder uit de hand loopt, zei hij in zijn eerste toespraak na zijn herverkiezing.

Volgens Obama heeft de Amerikaanse kiezer dinsdag duidelijk ingestemd met zijn plannen om de rijken iets meer belasting te laten betalen. "Dat was het centrale thema van deze verkiezingen", zei Obama in het Witte Huis. Om zijn boodschap te benadrukken, had hij om zich heen een aantal burgers uit verschillende bevolkingsgroepen geposteerd. "Afgelopen dinsdag heeft het Amerikaanse volk mijn aanpak goedgekeurd."

Rijkste Amerikanen

Obama riep de Republikeinse en Democratische leiders uit het Congres op om volgende week te komen praten over belastinghervorming. "Ik sta open voor compromissen. Ik sta open voor nieuwe idee├źn."

Tegelijkertijd hield hij vast aan belastingverhoging voor de rijken. "Als we de tekorten willen terugdringen, moeten we bezuinigingen combineren met extra inkomsten, en dat betekent dat we aan de rijkste Amerikanen vragen om iets meer belasting te betalen."

Extra maatregelen

Uiterlijk op 31 december moeten Obama en het Congres het eens worden over extra maatregelen, anders treedt een omvangrijk pakket van bezuinigingen en belastingverhogingen in werking. Een van die maatregelen is het terugdraaien van de belastingvoordelen voor de rijken die onder Bush tot stand waren gekomen.

Ook voor de middeninkomens gaan de belastingen omhoog. Dat laatste wil Obama hoe dan ook voorkomen. "Dat zou slecht zijn voor de economie. Het zou gezinnen treffen die al moeite genoeg hebben om de eindjes aan elkaar te knopen."

Andere maatregelen zijn extra bezuinigingen op defensie en op andere overheidsuitgaven.

Schuldplafond

De Democraten en Republikeinen hebben anderhalf jaar geleden met het pakket ingestemd als compromis om het schuldplafond te verhogen, maar geen van beide kampen is er gelukkig mee. De begrotingscommissie van het Congres waarschuwde dat de VS in een recessie komt als het pakket van kracht wordt.

De Republikeinse leider van Huis van Afgevaardigden, Boehner, heeft al gezegd dat hij met Obama wil praten. Maar hij waarschuwde dat belastingverhoging niet tot meer banen leidt en hij vindt belastingverhoging voor de rijken onbespreekbaar. Volgens Boehner zijn er andere manieren om meer inkomsten voor de overheid te genereren, zoals een algemene belastinghervorming of het sluiten van mazen in de belastingwetten.