NOS Nieuws Buitenland Aangepast

CIA-chef weg om liefdesaffaire

CIA-directeur Petraeus heeft zijn functie neergelegd vanwege een buitenechtelijke relatie.

In een brief aan zijn collega's van de Amerikaanse inlichtingendienst schrijft Petraeus dat hij na een huwelijk van 37 jaar een verkeerde keuze heeft gemaakt door vreemd te gaan. "Zulk gedrag is onaanvaardbaar. Zowel als echtgenoot en als leider van een organisatie als de onze."

President

Petraeus heeft president Obama ingelicht over de buitenechtelijke relatie. Obama heeft het ontslag van de directeur geaccepteerd. De pas herkozen president wenste hem en zijn familie veel sterkte in deze moeilijke tijden.

CNN meldt dat de FBI een onderzoek was gestart na een tip dat Petraeus een buitenechtelijke relatie zou hebben met zijn biografe Paula Broadwell. Zij verbleef een jaar in Afghanistan toen de generaal daar ook was en schreef het boek "All In: The Education of General David Petraeus."

Veiligheidsrisico

De FBI startte het onderzoek om te bekijken of de affaire "een veiligheidsrisico" vormde.

Broadwell reageert niet op verzoeken van Amerikaanse media om commentaar, maar volgens The New York Times had de oud-generaal inderdaad een relatie met haar.

Petraeus volgde vorig jaar juli Leon Panetta op als directeur van de CIA. Eerder was hij bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en later van de NAVO-troepen in Afghanistan.

Eer

In de brief zegt Petraeus verder dat hij het een eer vond om voor de CIA te mogen werken.

De huidige tweede man van de CIA Michael Morell volgt Petraeus op. Obama sprak zijn vertrouwen uit in Morell.

Petraeus is de zoon van een Nederlandse zeekapitein uit Franeker die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog naar de VS emigreerde.

STER reclame