Wüst pakt titel op 1.500 meter

Aangepast op

Ireen Wüst heeft voor de derde keer op rij en de vijfde keer in totaal de Nederlandse titel op de 1.500 meter in de wacht gesleept.

De TVM-schaatsster bleef in 1.57,11 de verrassend sterk rijdende Lotte van Beek (1.57,46) voor.

Marrit Leenstra, bij de vorige twee edities zilver won, moest nu in 1.58,33 met brons genoegen nemen. De Friezin, die net als Van Beek uitkomt voor de ploeg van Jan van Veen, kon als excuus aanvoeren dat ze door Diane Valkenburg gehinderd werd op de laatste kruising.

Behalve de topdrie verzekerden Marije Joling en Linda de Vries, de nummers vier en vijf, zich van deelname aan de eerste serie wereldbekerwedstrijden.

Tiende NK-titel Wüst

"Ik wist wel dat ik het kon, maar je moet het altijd maar weer doen", stelde Wüst na het veroveren van haar tiende titel bij de NK afstanden, waarmee ze Renate Groenewold evenaarde. Christine Aaftink (twaalf) en Marianne Timmer (elf) waren nog succesvoller dan het tweetal.

Terugkijkend was ze niet zo te spreken over het slot van haar race: "De laatste buitenbocht was er niet echt een om in de plakboeken te stoppen".

Van Beek van Team van Veen straalde na haar verrassende optreden. "Ik verras mezelf er ook mee", aldus de twintigjarige winnares van het zilver. "Ik had al een goed voorseizoen en daardoor voelde ik me sterker dan ooit", sprak de succesvolle Zwolse.