EU-overleg in Brussel loopt vast

Aangepast op

Het overleg over de Europese begroting van dit jaar en volgend jaar is mislukt. Het overleg is opgeschort tot dinsdag.

Er is een patstelling tussen de lidstaten enerzijds en de Europese Commissie en het Europees Parlement anderzijds. De lidstaten voelen er weinig voor om de EU-tekorten van dit jaar aan te vullen. Bovendien zijn acht landen, waaronder Nederland, er tegen om volgend jaar meer geld naar Europa overmaken.

De nieuwe minister van Financiƫn Dijsselbloem is in Brussel bij het overleg. Er is een gat van ongeveer 9 miljard aan 'beloofd geld' in de begroting van dit jaar. Lidstaten hebben kosten voorgeschoten en willen nu de rekening vereffenen met de Europese Commissie.

Nederland heeft zo'n 40 miljoen tegoed. Alle lidstaten hebben een openstaande rekening en bij elkaar opgeteld komt dat op 9,7 miljard euro uit.

Harde lijn

Dijsselbloem zei na afloop dat de Europese Commissie met een beter voorstel moet komen. Hij vindt dat de commissie het eerder moet signaleren als uitgaven uit hand dreigen te lopen.

De EC en het Europees Parlement blijven volhouden dat er geen ruimte meer is, maar niet alle lidstaten zijn daarvan overtuigd. Nederland houdt vast aan de harde lijn, samen met Groot-Brittanniƫ, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Finland.