'Hier had uw logo kunnen staan'

Aangepast op

Vandaag is het schaatsseizoen officieel begonnen. Spannend, maar extra spannend voor de schaatsploeg van Marrit Leenstra en Koen Verweij. Zij hebben namelijk nog steeds geen sponsor. Als ze het goed doen op het Nederlands Kampioenschap in Thialf kunnen ze misschien toch een sponsor vinden.

Verweij werd in 2011 derde op het Wereldkampioenschap allround en wereldkampioen ploegenachtervolging. Leens is tweevoudig Nederlands kampioene. Toch zit de ploeg zonder sponsor, terwijl andere kleinere ploegen wel verzekerd zijn van sponsorgeld. "Dat is raar, ja", zegt Verweij. Nu hopen ze snel op een geldschieter, "Want dit kan niet heel lang zo doorgaan. Het is een duur geintje." De schaatsers moeten namelijk alles uit eigen zak betalen.

Wat het extra moeilijk maakt is dat ze naar de Olympische Spelen willen, en ze dus een sponsor voor een aantal jaar moeten vinden.

Crisis

Volgens verslaggever Sebastiaan Timmerman gooit de economische crisis roet in het eten. Daarnaast is schaatsen een beetje ondergesneeuwd geraakt door de sportzomer met het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen.

Geen salaris

Ook andere schaatsploeg konden maar moeilijk een sponsor vinden. Zo wist de schaatsploeg van Jac Orie pas vlak voor het seizoen een sponsor te regelen. De schaatsers kregen sinds mei al geen salaris meer. "Verschillende keren ging een deal met een potentiële sponsor net niet door. Ik ben nu vanzelfsprekend ook bijzonder opgelucht dat het rond is", zei Orie.

Sven Kramer en Ireen Wüst zitten nog goed, maar ook zij hebben na de Olympische Spelen een probleem. Sponsor TVM heeft namelijk aangekondigd te stoppen met de sponsoring.

Goede hoop

Toch is er goede hoop voor Verweij en Leenstra. Timmerman denkt dat zij grote kans maken op een titel vandaag. Verweij maakt kans om de 1500 meter te winnen en Leenstra de 1000 en 1500 meter. Als zij op het podium weten te komen vergroot dat de kans op een sponsor.

Ook Jan van Veen, de coach van Leenstra en Verweij, heeft vertrouwen in een goede prestatie van zijn schaatsers.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier live mee.

Door: Maarten