Badr Hari voorlopig vrij

Aangepast op

Badr Hari komt voorlopig vrij. De rechter heeft zijn voorlopige hechtenis geschorst. Hari is nog steeds verdachte, maar de rechter vindt het niet nodig dat hij vast blijft zitten.

Ook is het persoonlijk belang van Badr Hari meegewogen bij de beslissing. Volgens de rechtbank moet de vechtsporter zo snel mogelijk weer aan het werk. "Want als het voorarrest veel langer duurt, kan hij het wel vergeten", zegt een persrechter.

Badr Hari moet van de rechter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag hij niet in horecazaken komen en geen contact zoeken met getuigen en slachtoffers.

Niet verwacht

De advocaat van Badr Hari had niet verwacht dat haar cliënt vrij zou komen. "Ik was erg bang dat de enorme publiciteit een belemmering zou kunnen worden in het oordeel van de rechter", zei Bénédicte Ficq na afloop van de zitting. Wel is ze erg blij met de beslissing van de rechter.

De vechtsporter wordt onder meer beschuldigd van poging tot doodslag op zakenman Koen Everink. De rechter zegt dat er momenteel niet genoeg bewijs is om hem daarvoor langer vast te houden. Medeverdachte Ferhat Y. komt voorlopig ook vrij.

In juli zou Hari de zakenman tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam ArenA tegen zijn hoofd hebben geschopt. Everink raakte ernstig gewond.

Excuses

Vandaag maakte Hari excuses voor de mishandeling. "Het had nooit gemogen. Ik had geen klap moeten geven", zei hij tegen de rechtbank in Amsterdam.

Badr Hari zat vast sinds eind juli, toen hij zich meldde bij de politie.

Het OM noemt de schorsing van de hechtenis onbegrijpelijk.