Salafisten in Caïro eisen de sharia

Aangepast op

Meer dan 10.000 aanhangers van de radicaal-islamitische salafistenbeweging hebben in Caïro betoogd voor invoering van de sharia in Egypte. Ze eisen dat de Moslimbroederschap, de partij van president Morsi, zijn invloed gebruikt om deze streng islamitische wetgeving in de grondwet te verankeren.

Het opstellen van een nieuwe grondwet is een bron van discussies en conflicten tussen gematigde en orthodoxe moslims in Egypte. Liberale moslims willen dat de sharia hooguit een kleine rol speelt, terwijl de salafisten de hele grondwet erop willen baseren.

Commissie

Salafisten uit heel Egypte waren voor de betoging naar het Tahrirplein gekomen. Leden van de Moslimbroederschap van president Morsi deden niet mee aan de betoging, maar volgens waarnemers staan ze wel achter de eisen van de demonstranten.

De 100-koppige commissie die bezig is met het schrijven van de grondwet, wordt geleid door de Moslimbroederschap. In de commissie zitten 8 vrouwen en 8 christenen. Het is de bedoeling dat de grondwet nog voor de jaarwisseling in een referendum aan de Egyptenaren wordt voorgelegd.