Beatrix op bezoek in Noord-Brabant

Aangepast op

Koningin Beatrix brengt een streekbezoek aan Noord-Brabant. Bij het bezoek staan duurzame ontwikkeling en sociale en technische innovatie centraal.

De koningin begon vanochtend het bezoek in Waalwijk bij tapijtfabriek Desso. Daar woonde ze een rondetafelgesprek bij over het 'Cradle-Cradle'-concept. Dit houdt in dat grondstoffen van oude tapijten worden hergebruikt voor nieuwe tapijten. Ook kreeg koningin Beatrix een rondleiding door de fabriek.

Daarna vertrok de koningin naar Tilburg, waar zij langsging bij het opleidingswinkelcentrum van scholengemeenschap De Rooi Pannen. De winkels in het centrum werden geleid en bemand door studenten die zo ervaring opdoen in het ondernemerschap.

Marga Klompé

De universiteit van Tilburg stond als volgende punt in het programma. Daar onthulde de koningin een borstbeeld van de eerste vrouwelijke minister van Nederland, Marga Klompé. De koningin nam ook een boek over Klompé in ontvangst. Ze sprak daarna met enkele studenten en vertegenwoordigers van de universiteit Tilburg.

In Hilvarenbeek stond een delegatie van Brabantse Gilden de vorstin op te wachten. Ze ontmoette de winnaars van het Europees Kampioenschap koningsschieten. Het spel is een traditioneel onderdeel van het gildeleven, waarbij een houten vogel van een hoge paal afgeschoten moet worden. Later ging de koningin door naar gemeenschaphuis De Schakel in Reusel. Daar kreeg ze uitleg over het integraal dorpsontwikkelingsplan van de gemeente.

Precisielandbouw

Op dit moment bezoekt koningin Beatrix in Reusel ook het familiebedrijf Van der Borne Aardappelen dat aan precisielandbouw doet. Dit betekent dat door de inzet van geavanceerde technieken de groei van het gewas precies kan worden bijhouden en daardoor gericht voeding kan worden gegeven. Dit bespaart het bedrijf veel kosten.

Met een receptie in het gemeentehuis van Reusel sluit koningin Beatrix haar bezoek aan Noord-Brabant af.