Thailand in rep en roer om Nederlandse clip

Aangepast op

Een Nederlandse clip die het toerisme in de Thaise kustplaats Krabi verstoort: dat gebeurt niet vaak. Het gaat om een videoclip van de Amsterdamse muzikant Cees Koldijk. Zijn 19-jarige dochter zou afgelopen juli in Ao Nang in Thailand mishandeld en verkracht zijn door een lokale gids.

De gids werd ook op beveiligingsvideo's herkend, maar ondanks de bewijzen tegen hem is hij vrijgelaten na het betalen van losgeld.

Koldijk is daar woedend over en maakte de volgende clip, die gisteren is uitgezonden op de nationale televisie in Thailand. Het is een aanklacht tegen seksueel geweld in de wereld.

Toerisme

Volgens Thaise media is de video viral gegaan, wat slecht nieuws is voor het toerisme in Krabi. De directeur van het bureau van toerisme in Krabi, Ittirat Kinglek, zegt dat veel mensen hun boeking in een zeker hotel hebben afgezegd, omdat ze bang zijn dat de beveiliging niet op orde is. De gids durft inmiddels zijn huis niet meer uit en er zou via internet gedreigd zijn een huurmoordenaar op hem af te sturen.

De politiechef van Krabi ontkent dat de gids er makkelijk vanaf komt en zegt dat niet alles in de clip van Koldijk waar is. De 'borgsom' zou in opdracht van de rechtbank betaald zijn, niet van de politie. Hij zegt dat ze zelf ook een video op internet gaan zetten met hun kant van het verhaal.

Binnenkort komt de zaak voor de rechter. Tot die tijd blijft Koldijk actie voeren. Z'n dochter is inmiddels weer terug in Nederland en het gaat naar omstandigheden goed met haar.

Door: Helen