VVD en PvdA breken akkoord open

Aangepast op

VVD en PvdA gaan het regeerakkoord openbreken. Er worden nu verschillende alternatieven doorgerekend voor het omstreden zorgplan. Het is de bedoeling om na het weekeinde een besluit te nemen.

Welke alternatieven er op tafel liggen, is niet bekend. Een serieuze optie zou zijn het volledig schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Nivellering zou dan volledig moeten worden geregeld via de inkomensbelasting.

Mandaat

De VVD- en de PvdA-fractie zijn vanmiddag door hun eigen fractievoorzitter bijgepraat. Zijlstra en Samsom zeiden na afloop dat ze eerst alle cijfers willen hebben, voordat ze de knoop doorhakken.

Volgens de twee fractieleiders wordt er gezocht naar oplossingen "binnen de kaders van het regeerakkoord" en is het belangrijk dat de pijlers van dat akkoord overeind blijven staan. Dat zijn: het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het verkleinen van de inkomensverschillen.

Samsom zei na afloop van het overleg in zijn fractie dat tussen de twee partijen de bereidheid is om elkaar te helpen. "We staan er samen voor, we willen het samen oplossen."

'Goede sfeer'

Vicepremier Asscher zei eerder vandaag dat het overleg tussen de twee partijen "in een goede sfeer" verloopt. Gisteravond was er Torentjesoverleg tussen premier Rutte, Asscher, minister Schippers van Volksgezondheid, Zijlstra, Samsom en staatssecretaris Weekers van Financiën.

Vanmorgen was de zorgpremie het belangrijkste agendapunt van de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte II. De bewindslieden wilden na afloop niets over het onderwerp kwijt. Minister Blok (VVD) zei wel dat hij zich de onrust in zijn partij aantrekt. "Ik voel me daar verantwoordelijk voor. De communicatie is niet goed gegaan."