Eis: celstraf voor top Chemie-Pack

Aangepast op

Het OM heeft onvoorwaardelijke celstraffen tot vier jaar geëist tegen de top van Chemie-Pack en een boete voor het bedrijf van 1 miljoen euro. De directeur, de veiligheidscoördinator en een productieleider van het chemiebedrijf staan terecht in Breda.

Het bedrijf in Moerdijk brandde op 5 januari 2011 tot de grond toe af. Er vielen geen doden of gewonden maar de schade aan het milieu was enorm en de opruimkosten bedroegen ruim 70 miljoen euro.

Opzettelijk brandstichten

Volgens het OM zijn de veiligheidseisen bij het bedrijf in de wind geslagen om kosten te besparen. De drie zijn daardoor schuldig aan opzettelijk brandstichten, aldus het OM. Tegen de directeur van Chemie-Pack is vier jaar cel geëist, tegen de veiligheidcoördinator drie jaar en tegen de productieleider van het chemiebedrijf twee jaar.

Het OM besloot eerder de veroorzaker van de brand niet te vervolgen. De productiemedewerker trad op als getuige in de rechtszaak. Hij verklaarde dat de brand was ontstaan toen hij in opdracht van een leidinggevende een vloeistofpomp wilde ontdooien met een gasbrander.

Chemie-Pack werd in augustus vorig jaar failliet verklaard. Het bedrijf kon de rekeningen niet meer betalen nadat het waterschap Brabantse Delta beslag had laten leggen op het verzekeringsgeld dat het Chemie-Pack tegoed had.