Britse parlementariër geschorst om realityshow

Aangepast op

De eerste aflevering moet nog worden uitgezonden, maar de eerste kop is al gevallen. Het Britse conservatieve parlementslid Nadine Dorries is door haar partij geschorst om haar deelname in de realityshow I'm a celebrity...Get me out of here!. Het programma speelt zich af in de Australische jungle en de Britse versie van Bobo's in the Bush. Zondag wordt de eerste aflevering uitgezonden.

Schorsing

Partijgenoot en premier David Cameron zegt achter de schorsing te staan. Burgers verwachten volgens Cameron dat een parlementslid hun wensen in het parlement representeert, en overleven in de jungle hoort daar niet bij. Dorries wordt alleen voor de tijd dat zij in het programma te zien is geschorst.

'Mad Nad'

Volgens Dorries is haar deelname vooral een poging om een groter publiek te bereiken. Dat grote publiek heeft ze vaker opgezocht: ze staat in Groot-Brittannië bekend om haar acties die de media vaak halen. Hier en daar staat ze zelfs bekend als 'Mad Nad'. Maar in haar eigen kiesdistrict is Dorries best populair. "Maar hoe lang dat duurt, is de vraag", zegt onze correspondent Arjen van der Horst. "Dorries mist in het Lagerhuis nu een aantal belangrijke stemmingen, en dat wordt haar niet in dank afgenomen."

In haar eigen kiesdistrict dus geliefd, maar binnen de partij alles behalve dat. Zo noemde ze de top van haar eigen partij 'rijkeluiskinderen': "Ze zijn arrogante jongens die niet eens de prijs van melk weten, die geen genade kennen en geen interesse tonen in het leven van anderen." Daarnaast is Dorries een fanatiek anti-abortusactivist en kwam ze in de in de schijnwerpers te staan nadat er geruchten waren dat ze een one-night stand had gehad met een collega uit het parlement.

Jungle

En nu dus het jungle-avontuur. Volgens Cameron was hij niet op de hoogte van Dorries' deelname. "Het punt is dat ze de beslissing heeft gemaakt om aan dit programma mee te doen en dat betekent dat ze niet in het parlement kan zitten en dus niet haar achterban kan representeren. Vanuit de Australische jungle is dat onmogelijk", aldus Cameron tegen de BBC.

Door: Dorien