Schrappen zorgplan serieuze optie

Aangepast op

VVD en PvdA willen het omstreden plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie misschien helemaal schrappen en nivellering volledig via de inkomstenbelasting regelen.

Bronnen rond het kabinet melden aan de NOS dat dit een serieuze optie is, die vandaag ook bij de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte II op tafel lag.

Premier Rutte en vicepremier Asscher praten nu verder. Fractieleden van VVD en PvdA hebben te horen gekregen dat zij zich vanmiddag beschikbaar moeten houden.

'Nog in gesprek'

Minister Schippers van Volksgezondheid zei toen ze uit het overleg kwam, dat ze geen mededelingen kan doen over wat er is besproken. "We zijn nog in gesprek."

Henk Kamp, die al voor de vierde keer minister is, zei dat het een "heel gewone ministerraad" was met een "heel gewone agenda" en een "normale, goede sfeer".

Minister Blok zei dat hij zich de onrust in zijn partij aantrekt. "Ik voel me daar verantwoordelijk voor. De communicatie is niet goed gegaan."

Alternatieven

Het verkleinen van de inkomensverschillen is een belangrijk punt voor de PvdA. Binnen de VVD is er veel verzet tegen het plan om dat via de zorgpremies te doen.

Het is nog de vraag of de partijen er vandaag uitkomen. De betrokkenen willen zorgvuldigheid voor alles laten gaan en laten de verschillende alternatieven doorrekenen.