10 november officiële Malala Dag

Aangepast op

Vandaag, 10 november, is uitgeroepen tot officiële Malala Dag. Dat heeft Gordon Brown, voormalig premier van Groot-Brittannië en speciaal gezant voor onderwijs bij de Verenigde Naties, bepaald.

Het is vandaag precies een maand geleden dat de 15-jarige Malala uit Pakistan werd neergeschoten door de Taliban. Het meisje was onderweg naar school toen de schoolbus staande werd gehouden en een gewapende Talibanstrijder haar door het hoofd schoot. Malala maakt zich sterk voor meisjesonderwijs in Pakistan.

Petitie

Op Malala's school hielden ze vandaag een speciale bijeenkomst om aan Malala te denken. In de aula van de school kwamen leerlingen bij elkaar om samen te bidden. Ook staken ze kaarsjes aan. Volgens de directrice van de school was het niet mogelijk om de bijeenkomst in de open lucht te houden, vanwege veiligheidsrisico's. Speciaal VN-gezant Brown wil dat iedereen vandaag even stil staat bij deze gebeurtenis. De vrijheid van onderwijs voor vrouwen moet overal een vanzelfsprekendheid worden. Brown reist zelf naar Pakitan om de president van het land een petitie te overhandigen met meer dan een miljoen handtekeningen van mensen die willen dat onderwijs voor iedereen toegankelijk wordt; zowel voor jongens als meisjes.

Cadeautjes

Op dit moment wordt Malala behandeld in een ziekenhuis in het Britse Birmingham. Volgens de Time Magazine is ze omringd met duizenden cadeautjes en kaarten van mensen over de hele wereld die het meisje steunen. Het gaat steeds beter met haar, al kan ze nog steeds niet praten. Wel kan ze schrijven en rechtop zitten. Binnenkort wordt ze opnieuw geopereerd.

Zus

De aanslag op Malala heeft over de hele wereld voor veel ophef gezorgd. Ook Pakistan veroordeelt de aanslag. Zelfs de zus van een van de verdachten, Rehena Haleem, heeft tegen CNN gezegd dat haar broer schuldig is. "Wat hij deed is onvergefelijk. Malala is net als mijn zus. Ik maak me zorgen om haar namens mijn hele familie. Ik hoop dat ze snel herstelt en haar leven kan oppakken."

Door: Dorien

Door: Dorien