Tekort 3,4 miljoen GGD ZH-West

Aangepast op

De GGD Zuid-Holland-West heeft op korte termijn 3,4 miljoen euro nodig om te overleven. Dat heeft de gemeente Zoetermeer bekendgemaakt.

Het geld moet worden opgebracht door de acht gemeenten waarvoor de instelling werkt: Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.

In mei werd bekend dat er een fors tekort was ontstaan. Inmiddels is duidelijk dat de organisatie fors moet reorganiseren, zegt zorgwethouder De Jong van Zoetermeer.

Fusie

Behalve de 3,4 miljoen om de wettelijke dienstverlening voort te zetten, is een extra bijdrage nodig om te voorkomen dat een fusieplan voortijdig strandt. De GGD gaat volgend jaar op in een regionale GGD Haaglanden. "We kunnen die nieuwe organisatie niet met een tekort laten beginnen", zegt De Jong.

Over de oorzaak van de financiƫle problemen is de gemeente vaag. "Het tekort is ontstaan door onduidelijke financiƫle afspraken uit het verleden", zegt GGD-voorzitter Van Leeuwen, tevens wethouder Onderwijs, Jongeren en Sport.