Metro zegt sorry voor column Koelman

Aangepast op

Metro heeft z'n excuses aangeboden voor de column van Luuk Koelman van gisteren. Deze ochtend schrijft de krant 'zeer geschrokken te zijn' van alle reacties die de column van Koelman heeft opgeroepen. "We bieden onze oprechte excuses aan aan al diegenen die door de column zijn gekwetst, in de eerste plaats de ouders van Tim", zo schrijft de hoofdredactie.

Hoofdredacteur

Gisteren wilde Metro nog geen afstand doen van de column. De column werd verwijderd op verzoek van de familie van Tim, maar er werd expliciet bij gemeld dat dit niet betekent dat Metro afstand doet. Nu dus wel. In het ochtendprogramma van Giel Beelen legt hoofdredacteur Robert van Brandwijk het uit. "We hebben spijt van het feit dat er onnodig gekwetst is bij de familie. Dat hebben we onderschat."

Waarom de column überhaupt geplaatst is? "Dat soort dingen worden beslist door twee mensen en die vinden dat het op dat moment kan. Dat is besloten. Luuk heeft de quotes van Mariska de Haas op een rijtje gezet en daar een gezicht aan gegeven met een satirische twist. Dat heeft niet iedereen opgepikt en dat betreurt hij. Hij is goed geschrokken van alle reacties."

Koelman

Naast het excuus van de hoofdredactie staat ook een reactie van Koelman zelf: "Mijn column van gisteren is grotendeels een aaneenschakeling van uitspraken die Mariska de Haas heeft gedaan over homo's. Wat ik doe, is al die quotes op één persoon (de moeder van Tim) projecteren, zodat de lezer duidelijk wordt wat menen als Mariska de Haas nu werkelijk doen: homo's pesten en buitensluiten- en waartoe dat kan leiden."

Volgens Koelman was zijn column een manier om uitspraken van mensen zoals Orbán-de Haas aan te kaarten. Ook hij biedt zijn excuses aan: "Ik begrijp dat de ouders van Tim nu geen behoefte hebben aan satire. Voor hen kwam de column te vroeg. Dat betreur ik."

'Tekortkoming'

Gisteren verscheen de column van Koelman in het gratis dagblad Metro. In die column richt hij zich op de moeder van Tim Ribberink, de 20-jarige jongen die onlangs zelfmoord pleegde nadat hij zijn hele leven is gepest. "U heeft Tim verloren, uw enig kind. Hij werd door zijn plaaggeesten afgeschilderd als een homo en een loser". Natuurlijk is Tim geen loser. Wel had hij blijkbaar een tekortkoming." De column riep enorm veel reacties op; Metro verwijderde de column uiteindelijk.

Onderduiken

Koelman schrijft de column als Mariska Orbán-de Haas, hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad. Orbán-de Haas kwam eerder in opspraak vanwege haar opvattingen over homoseksualiteit. Koelman wilde die met zijn column aan de kaak stellen. Volgens Omroep Brabant is Orbán-de Haas erg geschrokken van de column van Koeleman. Ze noemt hem 'laag en smakeloos'. Omroep Brabant meldt dat ze inmiddels heeft moeten onderduiken wegens een doodsbedreiging.

Door: Dorien