'Zeg eens, wie neukt de ander als eerste?'

Aangepast op

"Hoeveel moet je kosten, bitch". Dat kreeg de Belgische filmstudente Sofie Peeters vrijwel dagelijks te horen op straat in Brussel. Homo's die hand in hand door de stad lopen, krijgen ook allerlei beledigingen naar hun hoofd geslingerd. "Zeg eens, wie neukt de ander als eerste?" bijvoorbeeld. Of choco, Janet of flikker.

Uit een reportage van het Vlaamse programma Volt Undercover blijkt dat homobashen een bekend fenomeen is bij onze zuiderburen. Maar dat het zo erg is, hadden makers Sven Pichal en Michiel Vanackere, zelf homo, niet verwacht. Het koppel werd vooral belaagd door groepjes allochtonen.

Actieplan

Ook politici reageren bezorgd op de beelden. Het Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) vraagt zich af waar het nationaal actieplan tegen homofobie blijft. "Ook nu toont Volt undercover aan hoe minachtend en agressief een bepaalde groep, vooral jonge, allochtonen reageren tegen iedereen die niet in "hun" kraam past. Dit soort gedrag mogen we als samenleving niet tolereren", zei hij tegen de VRT. "Een half jaar geleden beloofde de regering een actieplan tegen november, en dat is nu."

Volgens de minister van Gelijke Kansen Joƫlle Milquet is het actieplan in de maak en wordt het over een paar weken besproken.

Deze zomer schrokken Vlamingen al van de documentaire Femme de la Rue van Sofie Peeters. Ze was alle opmerkingen op straat zat en maakte er haar afstudeerproject van.

Door: Helen