NOS NieuwsAangepast

Alarmsysteem NL-Alert in gebruik

Het nieuwe alarmeringssysteem NL-Alert is vanmiddag officieel in gebruik genomen door minister Ivo Opstelten van Justitie. Met het nieuwe systeem kan de overheid burgers bij een ramp snel waarschuwen via hun mobiele telefoon.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Erik Akerboom zegt dat mensen bij een incident snel behoefte hebben aan informatie. Nog belangrijker is dat de overheid burgers kan vertellen wat ze moeten doen. Opstelten is blij dat het systeem vanaf vandaag operationeel is. "Communicatie is bij rampenbestrijding ongelooflijk belangrijk", zegt de minister.

Radiofrequentie

Als mensen het gebied waar iets aan de hand is betreden, krijgen ze automatisch een waarschuwing. De meldkamers van de 25 veiligheidsregio's in Nederland sturen die berichten bij bijvoorbeeld een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt.

NL-Alert maakt gebruik van een radiofrequentie. Ook al is het telefoonnetwerk overbelast, dan nog werkt NL-Alert, zegt Akerboom.

Nu kunnen zo'n 11 miljoen mobiele telefoons de alarmeringen ontvangen, dat is ongeveer de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Op de iPhone bijvoorbeeld werkt NL-Alert nog niet. Akerboom verwacht dat in 2013 ook die telefoon geschikt is voor het nieuwe alarmeringsysteem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl