Rode Kruis voelt onmacht in Syrië

Aangepast op

Het Rode Kruis kan de situatie in Syrië nauwelijks nog aan. Dat heeft het hoofd van het Internationale Rode Kruis, Peter Maurer, laten weten. Hij zegt dat steeds meer mensen hulp nodig hebben, maar dat veel plaatsen door de gevechten niet bereikbaar zijn.

Volgens Maurer wordt de humanitaire situatie steeds slechter. In de stad Aleppo bijvoorbeeld wordt al tijden gevochten, waardoor hulpverleners er nauwelijks iets kunnen doen. Ook laten de strijdende partijen in sommige gebieden geen hulpverleners toe en moet er worden onderhandeld over bevoorrading van de Rode Kruisposten.

Rode Halve Maan

De organisatie gaat wel door in Syrië en probeert te helpen waar en wanneer ze kan. Daarbij wordt samengewerkt met de Arabische zusterorganisatie Rode Halve Maan.

President Assad zei vandaag op de Russische televisie dat hij geen militair ingrijpen in zijn land door westerse landen verwacht. Volgens Assad zijn de gevolgen daarvan te groot. Verder zei hij dat hij niet in ballingschap gaat. "Ik ben Syriër. Ik moet leven en sterven in Syrië."