Obama zoekt nieuwe ministers

time icon Aangepast

President Obama moet in zijn nieuwe kabinet op zoek naar een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en een nieuwe minister van Financiën. Hillary Clinton en Timothy Geithner hebben eerder al te kennen gegeven dat zij het op hun departement bij één termijn houden.

Over Hillary Clinton wordt gezegd dat zij over vier jaar opnieuw een gooi wil doen naar het presidentschap. Vier jaar geleden legde zij het in de campagne af tegen Obama.

Biden

Mogelijk treedt Clinton dan in het strijdperk tegen vicepresident Joe Biden. Biden werd door Obama aangezocht om zijn running mate te worden vanwege diens jarenlange ervaring in het Congres, zijn ervaring op buitenlands terrein en zijn vermogen om de werkende klasse aan te spreken.

Als mogelijke opvolgers voor Clinton worden de namen genoemd van de senatoren John Kerry en Richard Lugar, en die van VN-ambassadeur Susan Rice.

De kandidaten voor de opvolging van Geithner zijn in het buitenland minder bekend. Hiervoor circuleren onder meer de namen van Jack Lew, Obama's chefstaf op het Witte Huis, Erskine Bowles, een vroegere chefstaf van Bill Clinton, en Roger Altman, die onder Clinton viceminister van Financiën was.

STER Reclame