Premier Rutte heeft president Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Rutte benadrukt dat het een bijzonder spannende race was. De premier, die op dit moment in Turkije is, zegt zich erop te verheugen de uitstekende samenwerking voort te zetten.

Rutte benadrukt het belang van de handels- en investeringsrelatie tussen de Verenigde Staten en Nederland. Hij wil dat die in de toekomst verder groeit. Nederland zal zich daarom de komende jaren verder inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Bruggen slaan

De premier denkt dat Obama in staat is "bruggen te slaan" tussen Democraten en Republikeinen. Rutte hoopt dat Obama de werkloosheid kan terugdringen en de economie weer op gang kan helpen. "Als Obama erin slaagt een verbindende rol te spelen, is dat ook in ons belang. Een sterk Amerika is zeer in het belang van Nederland en Europa."

De premier zegt ook dat in een veranderende wereld de trans-Atlantische relatie een ankerpunt is. Rutte wijst erop dat Nederland in 2014 gastland is van een topconferentie om nucleair terrorisme wereldwijd te bestrijden. Die conferentie in Den Haag is een initiatief van Obama en de president is daar zelf bij.

Obamafan

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt de overwinningsspeech van Obama "hartverwarmend en emotioneel". Bij de KRO op Radio 1 noemde hij zichzelf een Obamafan. Timmermans verwacht dat Obama snel zijn aandacht zal richten op het Midden-Oosten.

STER reclame