Barack Obama is herkozen als president van de VS. Om 5.15 uur Nederlandse tijd had hij de benodigde 270 kiesmannen binnen. Mitt Romney is er niet in geslaagd in de swing states voor verrassingen te zorgen.

Obama reageerde direct op zijn zege via Twitter. Hij schreef eerst: "Dit is gebeurd dankzij jullie. Dank." Kort daarna twitterde hij een foto waarop te zien is hoe hij zijn vrouw Michelle omhelst.

Romney heeft zijn nederlaag rond 7.00 uur erkend.

Uitbundig gejuich

Toen om 05.15 uur Nederlandse tijd Ohio naar Obama ging, kon de zege hem niet meer ontgaan. Bij de Democraten in Chicago barstte een uitbundig gejuich los.

Obama had al gewonnen in de swing states Pennsylvania, Wisconsin, Michigan en New Hampshire. Nadat de overwinning zeker was, bleek hij ook in Virginia de meeste stemmen te hebben gekregen.

Losweken

Romney voerde de laatste paar dagen verwoed campagne in Pennsylvania, Wisconsin en Michigan, om niet volledig afhankelijk te worden van winst in Ohio.

Romney bracht zelfs op verkiezingsdag een bezoek aan Pennsylvania, in de hoop dat hij er zwevende kiezers kon losweken van Obama. Pennsylvania is al 20 jaar stevig in handen van de Democraten, maar Romney gokte erop genoeg kiezers in de voorsteden van Pittsburgh en Philadelphia te kunnen overtuigen.

Pijnlijk

Ook het verlies van swing state Michigan is pijnlijk. Romney heeft van oudsher banden met de staat: hij is er geboren en opgegroeid en zijn vader was er gouverneur.

Toch werd de voorsprong van Obama er nooit echt bedreigd. Het feit dat Obama er de auto-industrie redde, leverde hem waarschijnlijk de 16 kiesmannen van deze staat op.

In Wisconsin leek Romney de afgelopen dagen ook in te lopen op de Democraat, maar uiteindelijk lukte het Paul Ryan niet zijn thuisstaat voor Romney te winnen.

Verdeling staten

Obama heeft Californië, Oregon, Hawaii, Washington, Nevada, New Mexico, Colorado, Iowa, Wisconsin, Minnesota, Michigan, Illinois, Ohio, Pennsylvania, Virginia, Maryland, Delaware, New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts (thuisstaat van Romney), Vermont, New Hampshire, Maine en de hoofdstad Washington in de wacht gesleept.

Texas, Utah, Idaho, Montana, Arizona, Alaska, Kansas, Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Mississippi, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Indiana, West Virginia, South Carolina, North Carolina, Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky en Oklahoma gingen naar Romney. Indiana en North Carolina zijn de twee Obama-staten uit 2008 die terugkeren naar het Republikeinse kamp.

STER reclame