NOS NieuwsAangepast

VVD in senaat kritisch over zorgplan

De Eerste Kamerfractie van de VVD heeft grote moeite met de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. De fractie vraagt zich af of na invoering van de premie de kosten van het zorgstelsel wel genoeg kunnen worden beheerst. "Nivelleren via zorgpremies zou het stelsel in problemen kunnen brengen", zegt fractievoorzitter Hermans. De kritiek van de VVD richt zich niet zozeer op de nivellering zelf.

Eindoordeel

Volgens Hermans zal de VVD in de Eerste Kamer pas een eindoordeel geven als de plannen door de Tweede Kamer zijn aanvaard.

De voorstellen om de zorgpremie te laten afhangen van het inkomen, leiden al ruim een week tot grote onrust, vooral in de achterban van de VVD. Die maakt zich zorgen over de gevolgen voor de midden- en hoge inkomens. In de recentste peiling van TNS Nipo levert de VVD 20 zetels in ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen.

Geen meerderheid

De Eerste Kamerfractie is niet gebonden aan het regeerakkoord van VVD en PvdA, maar als de fractie zich tegen de plannen zou keren, zou dat uiteindelijk betekenen dat er geen meerderheid voor is in de senaat. VVD en PvdA hebben samen geen meerderheid in de Eerste Kamer en PVV, SP en CDA hebben zich ook al zeer kritisch over de voorstellen uitgelaten.

Premier Rutte en VVD-minister Schippers benadrukten de afgelopen dagen dat de plannen nog moeten uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl