NOS NieuwsAangepast

Rutte II op weg naar het bordes

Op Paleis Huis ten Bosch wordt vandaag het kabinet-Rutte II beëdigd. Het is een belangrijke dag. Wat gebeurt er zoal?

De beëdiging

Op Huis ten Bosch is de officiële beëdiging door koningin Beatrix. Voor het eerst in het openbaar, en live te volgen bij de NOS. De directeur van het kabinet der Koningin leest de eed of de belofte voor. De bewindslieden beloven trouw aan de grondwet en een "getrouwe vervulling" van hun ambt.

De beëdiging is overigens alleen voor de nieuwe ministers van het kabinet, niet voor de bewindspersonen die al in het vorige kabinet zaten. Pas als alle nieuwe ministers aan de beurt zijn geweest, is het tweede kabinet-Rutte een feit.

Bordesfoto

Vervolgens is het tijd voor de beroemde bordesscène. De premier en de vicepremier staan altijd naast de koningin. Verder zijn de bewindslieden vaak opgesteld naar de anciënniteit van hun ministerie. Hun plek is 's morgens door paleispersoneel gemerkt.

Bij slecht weer wordt de bordesfoto binnen gemaakt, in de vestibule van Huis ten Bosch. Dat is tot nu toe één keer gebeurd, in 1981 bij het kabinet-Van Agt II.

De bordesscène bestaat pas sinds 1971. Voor die tijd zijn er alleen groepsfoto's van de bewindslieden, zonder koningin, gemaakt. Als de ministers naar hun departement zijn vertrokken, zijn de staatssecretarissen welkom op Huis ten Bosch. In de Oranjezaal moeten zij allemaal worden beëdigd. Ook de staatssecretarissen die aanblijven, Frans Weekers en Fred Teeven, leggen opnieuw de eed af. Een bordesfoto zit er voor de staatssecretarissen niet in.

Protocol van overdracht

Op de departementen volgt dan het protocol van overdracht: de nieuwe ministers krijgen de dossiers door hun voorgangers overhandigd.

Eerste ministerraad in de Trêveszaal

Vanaf 16.00 uur is in de Trêveszaal de eerste ministerraad. Voor één keer mogen de cameraploegen en fotografen aan het begin aanwezig zijn in dit 'heilige der heiligen'. Daarna gaat het nieuwe kabinet aan het werk.

Debat over de regeringsverklaring

Donderdag spreekt premier Rutte zijn regeringsverklaring uit in de Tweede Kamer. De regeringsverklaring is een rede van een premier waarin hij zijn beleid bekend maakt aan de Tweede Kamer. Hij legt er verantwoording af over de kabinetsformatie en het regeerakkoord. Bij het debat is het voltallige kabinet aanwezig. De verklaring is donderdag, omdat Rutte morgen en woensdag in Turkije is voor een bezoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl