NOS NieuwsAangepast

iPhone nog niet klaar voor NL-Alert

Mensen met een iPhone kunnen nog niet gealarmeerd worden door het nieuwe systeem NL-Alert. Ook de Lumia-telefoons van Nokia kunnen de berichten nog niet ontvangen.

De overheid stuurt vanaf 8 november tijdens een noodsituatie een bericht naar mobiele telefoons in de directe omgeving. In het berichtje staat hoe burgers moeten handelen. De nieuwe, gratis alarmmethode wordt ingezet naast de sirene en de regionale omroep die als rampenzender fungeert.

Op de website Nederland Veilig kunnen mensen controleren of hun telefoon geschikt is voor het systeem. Bij de Apple-telefoon staat de melding: "Apple iPhones kunnen NL-Alert op dit moment niet ontvangen. Het is nog onduidelijk wanneer iPhones NL-Alert wel kunnen ontvangen."

Apart kanaal

Volgens de technologiewebsite Tweakers zijn vier op de tien mobiele telefoons nog niet geschikt voor NL-Alert. Nederland Veilig meldt dat het systeem de komende jaren verbeterd wordt.

NL-Alert verstuurt sms'jes niet via het normale mobiele netwerk, maar via een apart kanaal. Daardoor werkt het systeem ook als de mobiele netwerken platliggen. Bij de meeste toestellen moeten mensen wel handmatig instellingen veranderen.

Aanleiding voor NL-Alert is de gebrekkige informatievoorziening bij onder meer de brand bij Chemie-Pack vorig jaar in Moerdijk. Toen ging niet overal in de omgeving de sirene af, waardoor veel mensen niet wisten wat er aan de hand was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl