Opnieuw zijn er bewijzen dat de Groningse politie niet goed was voorbereid op de Facebookrellen in Haren. In het draaiboek van de politie, dat in handen is van de NOS, stond niet aangegeven waar agenten de rellende menigte naartoe moest leiden. Ook kenden ze de routes niet die de ambulances moesten rijden als het mis zou gaan. Die stonden niet vermeld in het draaiboek.

Het commandocentrum waar vanuit alle agenten worden aangestuurd, zat in de Groningse binnenstad; 10 kilometer ten noorden van Haren. Agenten zeggen dat dat leidde tot communicatieproblemen.

Onderschat

Volgens het draaiboek rekende de politie op de inzet van acht flex-ME'ers. Dat zijn normale agenten die ingezet kunnen worden als ME'er. Ook stonden er vier agenten te paard klaar. Volgens experts zijn er tijdens een risicowedstrijd of een gemiddelde koopavond twee tot vier keer zoveel agenten op de been. Ook zeggen zij dat de politie de situatie in Haren heeft onderschat.

Gisteren bleek al uit onderzoek van het Dagblad van het Noorden en RTV Noord dat de Groningse korpschef Dros de situatie in het dorp heeft onderschat. Agenten hebben tegen de NOS gezegd dat het draaiboek ver onder de maat was. Ze hadden er naar eigen zeggen niets aan tijdens de rellen.

Feest

Duizenden mensen waren eind september naar Haren gekomen, omdat er een verjaardagsfeest was aangekondigd op Facebook. Ondanks waarschuwingen van de gemeente Haren dat er geen feest was, kwamen er toch duizenden mensen naar het dorp. In de loop van de avond liep het uit de hand: de ME werd bekogeld met flessen, vuurwerk en fietsen. Ook ambulancepersoneel werd belaagd; er werd onder meer met stoeptegels gegooid.

STER reclame