PvdA-leider Samsom heeft bij het congres van zijn partij in Den Bosch gezegd dat de PvdA "geen mooi-weer-partij" is. Volgens Samsom is de PvdA bereid om juist in moeilijke tijden verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van Nederland.

"We zijn op ons best als we het hardste nodig zijn. En we zijn nu heel hard nodig'', zei Samsom. De PvdA-leider erkende dat het nieuwe kabinet ingrijpende maatregelen wil doorvoeren. "Het worden vijf historische jaren", zei hij.

Samsom had het ook over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens hem is de onrust daarover onterecht. "Verdien je samen allebei een modaal salaris, dan ga je er op vooruit", zei hij. De onrust over de premies zou grotendeels zijn ontstaan door "halve en onvolledige berekeningen".

Pijn

Partijvoorzitter Spekman zei dat er pijn is bij het partijbestuur over sommige maatregelen. Hij noemde onder meer de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking en de verkorting van de WW-duur. De PvdA-leden konden op het congres ook hun zegje doen. Er waren wel kanttekeningen bij het verkorten van de WW-duur, bij de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking en het schrappen van de financiële tegemoetkoming voor chronisch zieken, maar tegenstemmers waren er uiteindelijk nauwelijks.

.

STER reclame