NOS SportAangepast

Marathon New York toch afgelast

De marathon van New York gaat definitief niet door.

Het stadsbestuur van de deze week zwaar door de hevige storm Sandy getroffen stad maakte dat bij monde van burgemeester Michael Bloomberg bekend.

"We willen niet dat er een schaduw over de marathon en alle deelnemers hangt en hebben daarom besloten de wedstrijd af te blazen", stelde Bloomberg.

Voor het eerst in de historie van de New York Marathon, die sinds 1970 wordt gehouden, kan het prestigieuze evenement niet doorgaan. Tot de 47.000 deelnemers zouden naast de Nederlandse topatlete Hilda Kibet ook diverse Nederlandse recreanten behoren, onder wie Edwin van der Sar, Leontien van Moorsel en Erben Wennemars. De laatste is inmiddels drukdoende een alternatieve wedstrijd te organiseren: een 'Holland Run' in Central Park.

Veel kritiek

Op het aanvankelijk doorzetten van de marathon, die komende zondag zou worden gelopen, was veel kritiek gekomen. Veel Amerikanen vinden het ongepast nu de orkaan Sandy de stad New York zo hard heeft getroffen.

Ze vinden dat alle hulpdiensten nodig zijn voor de slachtoffers van de orkaan, en niet moeten worden ingezet voor een feestelijk evenement als de marathon met zo'n 40.000 lopers.

Staten Island

Verwacht wordt dat er de komende dagen nog steeds lijken zullen worden gevonden in huizen op Staten Island, waar de start van de marathon is. Op Staten Island staat het dodental van de orkaan op negentien.

Bloomberg verdedigde dagenlang zijn plan om het evenement toch te laten doorgaan. Hij noemde het evenement een opsteker voor de stad en zei dat er geld kon worden ingezameld voor de slachtoffers.

Aan de marathon zouden ook zo'n tweeduizend Nederlanders meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl