NOS NieuwsAangepast

Rutte rondt gesprekken af

Formateur Rutte heeft nu met alle kandidaat-bewindslieden gepraat. Hij ontving gisteren en vandaag iedereen die minister of staatssecretaris wordt in het kabinet-Rutte II. De VVD krijgt 7 ministers en 3 staatssecretarissen, de PvdA 6 ministers en 4 staatssecretarissen. Als laatste praatte Rutte vandaag met VVD'er Opstelten, die minister van Veiligheid en Justitie is en blijft.

Morgen is er nog een congres van de PvdA, waarin de partij het regeerakkoord kan goed- of afkeuren. De algemene verwachting is dat de PvdA-leden instemmen met het akkoord. Mogelijk is dan ook morgen al het constituerend beraad, de oprichtingsvergadering van het kabinet-Rutte II. En waarschijnlijk is de beëdiging door koningin Beatrix maandag. Het nieuwe kabinet zou dan donderdag de regeringsverklaring uitspreken in de Tweede Kamer.

Kabinet

De VVD-ministers in het kabinet zijn behalve premier Rutte en Opstelten, Kamp op Economische Zaken, Schultz van Haegen op Infrastructuur en Milieu, Schippers op Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hennis-Plasschaert op Defensie en Blok, die minister wordt voor Wonen en Rijksdienst.

De PvdA-ministers zijn vicepremier Asscher, die ook Sociale Zaken doet, Dijsselbloem op Financiën, Plasterk op Binnenlandse Zaken en Timmermans op Buitenlandse Zaken. Verder wordt Bussemaker minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ploumen minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De VVD-staatssecretarissen zijn Weekers op Financiën, Teeven op Justitie en Dekker op Onderwijs. Voor de PvdA worden staatssecretaris: Klijnsma op Sociale Zaken, Verdaas op Economische Zaken, Van Rijn op Volksgezondheid en Mansveld op Infrastructuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl