Naam: Ronald Plasterk

Partij: PvdA

Functie: minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken

Geboortedatum: 12 april 1957

Geboorteplaats: Den Haag

Na zijn ministerschap van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het vierde kabinet-Balkenende gaat Ronald Plasterk in 2010 de Tweede Kamer in. Plasterk is voor zijn ministerschap vooral bekend als hoogleraar ontwikkelingsgenetica en columnist bij de Volkskrant en het tv-programma Buitenhof. Het bevalt de wetenschapper goed in de politiek. Plasterk wordt voor de PvdA-fractie woordvoerder financiën, een zware portefeuille. In maart 2012 probeert Plasterk de afgetreden partijleider Cohen op te volgen. Samsom wint de race, Plasterk wordt nummer twee.

De benoeming van bioloog en columnist Ronald Plasterk tot minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen komt in 2007 voor velen als een verrassing. De hoogleraar ontwikkelingsgenetica heeft als columnist al jaren puntige kritiek op de Haagse gang van zaken. Er is twijfel of Plasterk wel kan gedijen in een omgeving waar woorden soms op een goudschaaltje gewogen worden.

Plasterk voelt zich al snel als een vis in het water. Als minister pakt hij de mediawet en het hoger onderwijs aan. Hij is zo'n frequente bezoeker van culturele openingen dat hij soms spottend de 'minister van Feesten en Partijen' wordt genoemd.

Na zijn ministerschap gaat Plasterk in 2010 de Kamer in voor zijn partij waar hij als sinds 1977, na de val van het kabinet-Den Uyl, lid van is. Plasterk is een perfectionist. Dat heeft hij van zijn vader, vertelt hij in interviews. De Duitse grootouders van Plasterk stuurde in 1938 hun elfjarige zoon met een koffer naar een pleeggezin in Brabant.

Asielzoeker

Plasterks vader werkt zich op van televisiebuizengieter bij Philips tot uitgever van wetenschappelijke boeken. "Ik heb in mijn jeugd geleerd heel erg mijn best te doen", zegt Plasterk over zijn jeugdervaringen. Plasterk groeit op in een portiekwoning in Den Haag zuidwest. Hij hoeft, zegt hij, niet op werkbezoek in een zogenoemde Vogelaarwijk. Hij is er zelf opgegroeid. Zijn jeugd heeft grote invloed op Plasterk gehad. "Ik ben trots op Nederland, waar je als kind van een asielzoeker minister kan worden."

STER reclame