Naam: Melanie Schultz van Haegen

Partij: VVD

Functie: Minister van Infrastructuur en Milieu

Geboortedatum: 28 juni 1970

Geboorteplaats: Laag-Soeren

Melanie Schultz van Haegen krijgt regelmatig fanmail van automobilisten die blij zijn met de vermindering van het aantal files. De VVD-minister wordt geroemd om haar rustige bestuursstijl, haar doortastendheid en haar optimisme.

"Ik ben niet zo'n paniekvogel", zegt Schultz in een interview met Elsevier. Ze loopt al jaren mee in de politiek. Na haar studie bestuurskunde doet Schultz ervaring op in de lokale politiek in Leiden. In 2002 maakt ze de overstap naar Den Haag om zich daar als staatssecretaris Verkeer en Waterstaat bezig te houden met onder meer Schiphol, het spoor en waterbeheer. In die tijd krijgt ze ook twee kinderen.

Ergernissen

In 2006, bij het aantreden van het vierde kabinet-Balkenende vertrekt ze naar Achmea voor een directeursfunctie. Die ervaring heeft haar geleerd niet alleen de inhoud, maar ook een proces te besturen. "Iedere politicus zou dit moeten doen," zegt ze.

In 2010 keert Schultz terug op haar oude departement met een nieuwe naam, het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met spitsstroken, wegverbredingen en de aanleg van extra snelwegen weet ze één van de grootste ergernissen van de automobilist te tackelen.

Mindfulness

Het verminderen van treinvertragingen door herfstbladeren of winterweer verlopen moeizamer, ook omdat de NS en ProRail niet rechtstreeks onder haar beheer vallen. Schultz kan kritiek goed weerstaan. Eens heeft ze op een training mindfulness geleerd niet te denken dat je zelf een probleem hebt, maar dat er een probleem is.

Als het volle leven als moeder en politica iets te veel is, pakt Schultz haar iPad, haalt diep adem en mediteert. Niet te lang, een half uurtje is genoeg.

STER reclame