Naam: Henk Kamp

Partij: VVD

Functie: Minister van Economische Zaken en Landbouw

Geboortedatum: 23 juli 1952

Geboorteplaats: Hengelo (Overijssel)

Henk Kamp is een dossiervreter en leest zich dus met gemak in op Economische Zaken en Landbouw, zijn nieuwe ministerie. Het is al zijn vierde departement. Kamp had graag de klus op Sociale Zaken afgemaakt, maar die portefeuille gaat naar PvdA'er Lodewijk Asscher. Kamp is al tientallen jaren politiek actief en is een vertrouweling van Mark Rutte. Hij staat bekend als een rechtlijnig politicus, die de confrontatie niet schuwt. Kamp behoort tot de rechterflank van de VVD.

Grootvaders

Henk Kamp komt uit een katholiek politiek nest. Zijn beide grootvaders waren actief in de katholieke vakbeweging. De ouders van Kamp waren lid van de KVP, en daarna het CDA. Zelf maakt hij een andere keuze. Hij wordt lid van de VVD.

Op 12-jarige leeftijd overlijdt zijn vader en blijft zijn moeder alleen achter met vier kleine kinderen. Financieel hebben ze het niet breed. Om wat bij te verdienen, werkt Kamp na schooltijd als pompbediende. In die situatie is studeren niet voor de hand liggend en daarom gaat hij meteen na de middelbare school aan het werk.

Duidelijke agenda

Henk Kamp staat aan de basis van het nieuwe kabinet. Hij leidt - samen met Wouter Bos - de formatie. Zo'n delicaat vergader- en onderhandelproces is de VVD-er op het lijf geschreven. Hij houdt van vergaderen. Het geheim van een goede vergadering volgens Kamp: een duidelijke agenda, goede voorbereiding en een stevige leiding. Hij lijkt zich daar aan te hebben gehouden, want de formatie is in een recordtempo afgerond.

STER reclame