Naam: Frans Timmermans

Partij: PvdA

Functie: Minister van Buitenlandse Zaken

Geboortedatum: 6 mei 1961

Geboorteplaats: Maastricht

De nieuwe post op het ministerie van Buitenlandse Zaken is Frans Timmermans op het lijf geschreven. Hij is al jaren PvdA-woordvoerder buitenland en hij is Europeaan in hart en nieren. Als kind van een ambtenaar van Buitenlandse Zaken woont hij enige tijd in Rome. Hij gaat vervolgens Frans studeren in Nijmegen en Europees Recht in Frankrijk.

Diplomaat

Na zijn studie wordt hij diplomaat, werkt hij in Moskou en Brussel en op het departement waar hij nu de leiding krijgt. In de jaren negentig stapt Timmermans van D66 over naar de PvdA. Hij komt in 1998 in de Tweede Kamer.

In 2007 wordt hij staatssecretaris Europese Zaken in het vierde kabinet-Balkenende. Timmermans noemt zichzelf een Limburgse Europeaan. Zijn beide grootvaders waren mijnwerkers en van hen heeft hij geleerd hard te werken en iets met zijn talent te doen.

Na jaren Haagse politiek wil Timmermans in 2011 commissaris van de koningin in Limburg worden. De post gaat - net als een topfunctie bij de Raad van Europa een jaar later - aan hem voorbij.

Brutus

In februari zorgt Timmermans voor commotie. Na een interview met partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman over de "SP-light-koers" van zijn partij, uit Timmermans kritiek in een e-mail die vervolgens uitlekt. Het leidt het vertrek van partijleider Job Cohen in.

Zelf vindt hij het vreselijk dat hij bekend komt te staan als de Brutus van de partij. "Ik hou van die man", zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. De partij heeft Timmermans uiteindelijk de functie gegeven die hij al jaren ambieert.

STER reclame