NOS NieuwsAangepast

Zeker 37 doden in NY door Sandy

De storm Sandy heeft in New York zeker 37 mensen het leven gekost. Dat heeft burgemeester Bloomberg gezegd.

Hulpverleners zijn nog steeds bezig met de zoektocht naar slachtoffers. In zwaar getroffen gebieden deelt de gemeente voedsel en water uit.

Orde en elektriciteit

Volgens Bloomberg zijn er twee grote uitdagingen: het op orde brengen van het openbaar vervoer en het herstellen van de elektriciteitsvoorziening. Honderdduizenden mensen zitten nog steeds zonder stroom, vooral in Manhattan en Brooklyn.

De metro in New York rijdt sinds vandaag weer gedeeltelijk. Door de storm waren de tunnelbuizen vol met water gelopen. De metro is vandaag en morgen gratis om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Gisteren maakte Bloomberg bekend dat alleen voertuigen met drie of meer passagiers Manhattan in mogen om de verkeersdrukte te beperken.

Voor benzinestations en de bussen staan lange rijen. Het stadsbestuur heeft bekendgemaakt dat maandag de scholen weer open gaan.

Bloomberg verwacht niet dat de politie-inzet bij de marathon komende zondag ten koste gaat van andere zaken. Volgens de burgemeester is er zondag weer elektriciteit, waardoor er minder agenten nodig zijn in de delen van de stad die nu nog in het donker zitten.

Miljarden schade

De totale schade die de storm in het noordoosten van de VS heeft veroorzaakt loopt in de tientallen miljarden dollars, schatten bedrijven die verzekeraars adviseren over schade bij rampen. Een van die bedrijven is Eqecat, dat vandaag het verwachte schadebedrag door Sandy verhoogde.

De totale economische schade zou volgens Eqecat tussen de 30 en 50 miljard dollar liggen. Daarvan moeten verzekeraars 10 tot 20 miljard dollar vergoeden, schat het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl