Naam: Jet Bussemaker

Partij: PvdA

Functie: Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Geboortedatum: 15 januari 1961

Geboorteplaats: Capelle aan den IJssel

De laatste baan van Jet Bussemaker, rector van de Hogeschool van Amsterdam, is een goede opmaat naar het ministerschap van Onderwijs. Ze weet nu alles van de onrust binnen hbo's, diplomafraude en werkdruk bij docenten en studenten. In haar Haagse jaren, van 1998 tot 2010, heeft Bussemaker zich als Kamerlid en als staatssecretaris van VWS vooral gespecialiseerd in zorg, arbeid, sport, medisch-ethische kwesties en ouderenbeleid.

Bussemaker studeert van 1979 tot 1986 politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveert en wordt wetenschappelijk docent. Eerst is ze lid van GroenLinks, maar ze stapt over naar de PvdA waarvoor ze in 1998 in de Tweede Kamer komt. "Ik wil niet meer over minder weten", verklaart ze haar overstap.

Sociaal-liberaal

Bussemaker groeit op in een sociaal-liberaal milieu. Haar vader werkt bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, haar moeder als medisch analist in een ziekenhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit haar vader in een Jappenkamp. Als Bussemaker na de val van het kabinet-Balkenende thuis komt te zitten schrijft ze er het boek 'dochter van een kampkind' over.

Bussemaker is, erkent ze zelf in een interview, soms streng en ongeduldig. "Ik hou niet van bange mensen." Zelf is ze niet bang aangelegd. "Ik durf alles op tafel te leggen."

STER reclame