Naam: Jeanine Hennis-Plasschaert

Partij: VVD

Functie: Minister van Defensie

Geboortedatum: 7 april 1973

Geboorteplaats: Heerlen

Jeanine Hennis-Plasschaert had op school een stille fantasie: ze droomde over een carrière bij Defensie. Die droom komt nu uit; ze wordt de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Hennis-Plasschaert voelt zich beter thuis in dit kabinet van PvdA en VVD. De gedoogconstructie met de VVD was niet haar "droomcoalitie". Ze was in het kabinet-Rutte I Tweede Kamerlid en noemde het "verre van prettig" om tegen een motie over de aanpak van weigerambtenaren te stemmen, terwijl ze eigenlijk voor was.

Hennis-Plasschaert komt op 17 juni 2010 in de Tweede Kamer, nadat ze zes jaar lid is geweest van het Europees Parlement. Als Europarlementariër oogstte ze veel lof. Ze kreeg in 2010 een staande ovatie in het parlement, en werd door het weekblad European Voice uitgeroepen tot Europarlementariër van het jaar, vanwege het door haar geleide verzet tegen het vrijgeven van bankgegevens van Europeanen aan de Verenigde Staten. Hennis werkte eerder bij de Europese Commissie in Brussel en Riga en begon haar politieke loopbaan als assistent van wethouder Van der Horst in Amsterdam.

Flapuit

Haar ouders zijn gescheiden toen ze twee jaar oud was. Haar moeder, die juf was in het basisonderwijs, heeft haar van jongs af aan bijgebracht dat het belangrijk is om economisch zelfstandig te zijn. Hennis gelooft in carpe diem: "Alleen als je in het moment leeft, kun je er het maximale uithalen".

Ze zegt dat ze tot nu toe geen cruciale fouten heeft gemaakt, maar dat er nog genoeg leermomenten zijn. Zo vindt ze dat ze "een flapuit is, die meteen zegt wat op haar voorhoofd staat geschreven, met een tong als een scheermes". Ze geeft toe dat ze in gevoelige onderwerpen wel eens te hard heeft ingezet en dat ze moet leren doseren.

Oldboys network

Hennis kan handig lobbyen, snel organiseren en goed met mensen praten. Bijzonder noemt ze het dat feministische maandblad Opzij haar de achtste plek in de Opzij top-100 toedichtte.

Ze vindt het belangrijk om op te komen voor de positie van de vrouw en moet helaas erkennen dat Neelie Kroes gelijk heeft die haar ooit zei dat "het grootste kartel op deze aardbol het oldboys network is".

STER reclame