Naam: Jeroen Dijsselbloem

Partij: PvdA

Functie: Minister van Financiën

Geboortedatum: 29 maart 1966

Geboorteplaats: Eindhoven

In 1983 besluit de 15-jarige Jeroen Dijsselbloem na een demonstratie in Den Haag tegen de plaatsing van kruisraketten in Woensdrecht de politiek in te gaan. Hij komt uit een a-politiek onderwijsgezin in Eindhoven. In zijn studententijd in Wageningen meldt hij zich bij de PvdA aan.

Na zijn studie landbouweconomie wordt hij gemeenteraadslid in Wageningen en vervolgens onder meer beleidsmedewerker op het ministerie van Landbouw. In 2000 komt hij de Kamer in en specialiseert zich in verschillende onderwerpen, waaronder integratie en veiligheid. Ook wordt hij voorzitter van een parlementaire commissie die de onderwijsvernieuwingen tegen het licht houdt.

Dijsselbloem is met zijn ruim twaalf jaar Kamerlidmaatschap van de PvdA inmiddels een oude rot in Den Haag. Hij krijgt eerst de portefeuille verkeer en waterstaat en ruimtelijke ordening. Met de jaren komen daar onderwijs, zorg, jeugdzorg, veiligheid en integratie bij. Met Financiën heeft hij zich nog niet beziggehouden.

Hij komt uit een Rooms-katholiek Brabants onderwijsgezin en groeit op in Eindhoven. Zijn moeder is lerares op een basisschool, zijn vader geeft Engelse les en ook zijn opa, ooms en tantes zitten in het onderwijs.

Tv uit

Over politiek wordt thuis niet gepraat. "Mijn vader zette de tv uit als Den Uyl erop verscheen", vertelt hij in een interview met het Nederlands Dagblad. In oktober 1983 besluit de 15-jarige Dijsselbloem het verbod van zijn vader te negeren en vertrekt naar het Haagse Malieveld om met 550.000 anderen te demonstreren tegen de plaatsing van kruisraketten in Woensdrecht.

Op tafel legt hij een briefje neer met zijn excuses aan zijn ouders. Hij kan niet anders, zegt hij. Na de demonstratie besluit Dijsselbloem de politiek in te gaan.Voor zijn ouders wacht hij nog even; in zijn studententijd wordt hij lid van de PvdA.

Moraalridder

De eerste jaren in de Kamer valt hij nauwelijks op. Hij werkt hard. Als 'mister normen en waarden' wordt hij bekender als hij pleit voor minder gewelddadige videoclips op MTV. Moraalridder noemt hij zelf een geuzennaam.

Om zijn humor en een vrolijke lach staat hij niet bekend. "Ontspan en lach", sms'te PvdA-leider Wouter Bos eens na een tv-optreden van Dijsselbloem. "Dus: lachen. Ik heb daar niet zo'n zin in," zegt hij."Als ik over een serieus onderwerp praat, kijk ik daar serieus bij. Zo zit in nu eenmaal in elkaar. Klaar."

Dijsselbloem is een vertrouweling van Samsom. Met Stef Depla en Samsom voerde hij in 2003 campagne onder de naam 'de rode ingenieurs'.

STER reclame